Plzeňsko
Příběh Josefa Grolla
V únoru roku 1838 spatřila plzeňská veřejnost neobvyklé divadlo. Na náměstí před radnicí bylo vylito třicet šest sudů plzeňského piva, které nebylo uznáno k pití. V Plzni vařil tou dobou pivo kdekdo a jeho kvalita značně upadala, takže místní již nedokázali konkurovat bavorským pivovarům. Plzenští měšťané proto společnými silami vystavěli měšťanský pivovar a z Bavorska povolali sládka Josefa Grolla, muže s nejlepší pivovarnickou pověstí. Tomu se nejspíš díky odlišným surovinám, kvalitě místní pramenité vody a unikátnímu varnímu procesu podařilo vyrobit pivo, jaké do té doby nikdo neochutnal.
Pivo dostala Plzeň do vínku již při svém založení. Když totiž v roce 1295 král Václav II. město zakládal, udělil všem měšťanům bez ohledu na jejich povolání právo várečné, které jim umožňovalo vařit a prodávat pivo přímo v jejich domech. Ne vždy ale byla chuť plzeňského piva tak vyhlášená jako dnes. | © sius
Plzeň počátku 19. století: staré slavné časy královského města jsou pryč, Plzeň upadá na hospodářském významu. Město, neprodyšně uzavřené v již dávno nepotřebných středověkých hradbách, marně vzpomíná na svou zašlou slávu a nic nenasvědčuje jeho šťastné budoucnosti. Plzeňští měšťané s tradičním právem várečným zatím hospodaří ve svých domech, každý z nich s něčím obchoduje, či provozuje nějaké řemeslo. Je to velká výsada, jen oni mohou v Plzni vařit a prodávat pivo, jak je tomu už od založení města. Jenže sládci, které si k vaření piva najímají, jsou pohodlní, vaří v dávno zastaralých malých pivovarech a nakupují levné obilí i chmel, jen aby co nejvíce vydělali. Pivo je tak čím dál tím horší, až je nakonec špatné natolik, že se ani nedá pít.
V této době přichází do Plzně nový královský purkmistr Martin Kopecký, člověk s nesmírně podnikavým duchem s vizí moderního, pokrokového města. Chce z Plzně udělat lázně, proto nechá zbourat městské hradby a obklopí město prstencem sadů. Projekt lázní však ztroskotá. Kdo by čekal, že zrovna v takové době přijde „hvězdná hodina Plzně“? Výbor měšťanů se vydává na radnici s nápadem, pro který neuvěřitelně nadchli všechny majitele právovárečných domů – a že to byli do té doby pěkně rozhádaní sousedé. Chtějí si postavit vlastní, moderní pivovar a začít vařit pivo po novém způsobu. Přes protesty sládků nadšený purkmistr souhlasí. Během krátké doby stojí na předměstí Plzně nový moderní pivovar a na podzim roku 1842 v něm sládek Josef Groll uvaří první várku piva. Pivo je tak výtečné, že všichni zakrátko pochopí, že se v Plzni zrodil zlatý poklad. Spodně kvašený světlý ležák je nazván podle místa svého zrodu Pilsner Urquell a ukazuje cestu všem pivům, označovaným dnes po celém světě jako pils nebo pilsner. Pivo je tak jiné a výtečné, že si na formanských vozech a později také po železnici rychle hledá cestu do vzdálených míst habsburského mocnářství, Evropy i celého světa.
Plzeňský kronikář vzpomíná na uvaření první várky piva Josefem Grollem takto: „Jaký obdiv nastal, když zaskvěla se zlatová jeho barva a sněhobílá pěna se nad ní vznášela, jak zajásali pijáci, když seznali, jakou říznou, znamenitou chutí, při pivě dosud nepoznanou, honosí se tento domácí výrobek.“ | archiv Pilsner Urquell
Dnes můžete v Plzni ochutnat pivo z Plzeňského Prazdroje například v největší pivnici v Čechách. Další pivní značky a speciály najdete v mnoha hospodách, restauracích a několika minipivovarech. | © David Marvan, archiv CzechTourism
Máte-li chuť a čas, navrhujeme pivní stezku, která vás zavede na čtyři místa, jež by pivní nadšenec rozhodně neměl při první návštěvě tohoto kraje vynechat. Naše „tour de beer“ začíná v Dobřanech nedaleko od Plzně. V pivovaru Modrá Hvězda můžete kromě jiných ochutnat jedno z nejstupňovitějších českých piv – dvaceti tří stupňový extra speciál. Pokračujte do Plzně – na místo, kde to vlastně celé začalo. Hospoda Na Spilce v areálu plzeňského pivovaru se může pochlubit největší pivnicí v Čechách, a vydáte-li se také na prohlídkový okruh, můžete ochutnat nefiltrované pivo Pilsner Urquell přímo v historických sklepích. Další zastávkou je pivovar pojmenovaný po prvním plzeňském sládkovi Groll, a jestli vás ještě nohy ponesou, své plzeňské pivní putování zakončete na jižní předměstí Černic v minipivovaru Purkmistr, kde kromě výtečného piva nabízejí i takové speciality, jako je kachní kompot. Jste-li opravdoví pivní skauti, pak nezapomeňte navštívit také údajně nejlepší český pivní festival „Slunce ve skle“, přehlídku minipivovarů z celé země, která se koná na dvoře hotelu a přilehlého náměstí.